Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een vorm van digitaal geld. Niemand controlleert het. Bitcoins worden niet geprint, zoals met euro's wel gebeurt -- ze worden geproduceerd door mensen en bedrijven, die hiervoor computers inzetten met software die wiskundige problemen oplost.

Het is het eerste voorbeeld van een cryptocurrency, een nieuwe munt.

Wat is het verschil met normale munten?

Bitcoin kan gebruikt worden om elektronisch dingen te kopen. In die zin is het zoals traditionele euro's of dollars, die net als Bitcoins ook digitaal verhandeld worden.

Maar de belangrijkste eigenschap van Bitcoin, en die voor het verschil zorgt met conventioneel geld, is dat dit gedecentraliseerd gebeurt. Geen enkele regering of instituut controlleert het Bitcoin netwerk. Dit vinden velen een voordeel, omdat het betekent dat niemand anders controle heeft over hun geld, zelfs geen grote banken.

Wie heeft het uitgevonden?

Een software ontwikkelaar met de naam Satoshi Nakamoto zou gestart zijn met Bitcoin: een elektronisch betalingsmiddel gebaseerd op wiskundig bewijs. HEt idee was om een munteenheid te creëeren die onafhankelijk was van een centrale autoriteit, elektroinisch getransfereerd kon worden, en zo goed als onmiddellijk, met heel lage transactiekosten.

Wie drukt het geld?

Niemand. Bitcoin wordt niet fysisch gedrukt op de persen van een centrale bank. Centrale banken kunnen eenvoudigweg meer en meer geld produceren om nationale schulden te verschuilen, en een munt te devalueren.

In de plaats daarvan wordt Bitcoin digitaal gecreëerd, door een community van mensen waar iedereen zich bij kan aansluiten. Bitcoins worden gemined door rekenkracht van computers in te zetten in het netwerk.

Dit netwerk verwerkt ook de transacties die worden gedaan met de virtuele munt. Bitcoin heeft dus zijn eigen betalingsnetwerk.

Dus je kan niet oneindig veel Bitcoins produceren?

Dat klopt. Het bitcoin protocol - de regels die bitcoin doen werken - stelt dat er maar 21 miljoen bitcoins er ooit geproduceerd kunnen worden. Maar deze munten kunnen verdeeld worden in kleinere delen. Het kleinste deelbare deel is één honderd miljoenste van een bitcoin en werd genoemd naar de stichter van Bitcoin, 'Satoshi'.

Waarop is bitcoin gebaseerd?

Conventioneel geld is gebaseerd op goud of zilver. In theorie zou je voor elke euro die je naar de bank brengt, een beetje goud voor in de plaats moeten krijgen. In de praktijk werkt dit niet zo. Maar Bitcoin is niet gebaseerd op goud, het is gebaseerd op wiskunde.

Rondom de wereld gebruiken er mensen software programma's die een wiskundige formule volgen om bitcoins te produceren. Deze formule overigens is vrij beschikbaar zodat iedereen ze kan controleren.

Het is ook open source software, wat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken om er zeker van te zijn dat die doet wat het zou moeten doen.

Wat zijn de kenmerken?

Bitcoin heeft een aantal belangrijke eigenschappen die het verschillend maakt van door overheden gesteunde munten.

Bitcoin is gedecentraliseerd

Het netwerk wordt niet beheerd door 1 centrale autoriteit. Elke machine die aangesloten is en bitcoins mined, en transacties verwerkt, maakt deel uit van het netwerk en werkt samen met de andere machines. Dit houdt in dat 1 centrale autoriteit niet ingrijpen met monetair beleid en de markt beinvloeden, of beslissen om bitcoins af te nemen. Dit is namelijk wel gebeurd met de euro's van de bevolking, door de Europese Centrale Bank in Cyprus in 2013. En als een klein deel van het netwerk zou uitvallen om enige reden, blijft alles wel gewoon werken.

Het is gemakkelijk om mee te starten

Een rekening openen bij een bank kan vervelend zijn en er zijn vaak ook nog kosten aan verbonden. Maar op een minuutje tijd heb je een bitcoin adres, zonder vragen, en zonder kosten.

Bitcoin is anoniem

Of toch ongeveer. Gebruikers kunnen meerdere bitcoin adressen bezitten, die niet gelinkt zijn aan namen, adressen, of andere persoonlijke informatie. Maar ...

Het is volledig transparant

Bitcoin bewaart de details van alle transacties die ooit plaatsvonden op het netwerk. Dit wordt gedaan in een algemeen grootboek: de blockchain. En de blockchain weet alles.

Als je een publiek gekend bitcoin adres bezit, kan iedereen teweten komen hoeveel bitcoins er tot dat adres behoren. Men weet enkel niet wie de eigenaar van dat adres is.

Men kan wel maatregelen nemen om activiteiten op het bitcoin netwerk ondoorzichtiger te maken, zoals niet altijd hetzelfde bitcoin adres gebruiken, en geen grote transacties te doen naar 1 uniek adres.

Transactiekosten zijn heel laag

Bij een bank is de uitvoering van een internationale betaaloverdracht vaak erg duur. Zo is dit bij ING minstens 8 euro, en bij Fortis minstens 7 euro bij overschrijvingen naar en van landen buiten de SEPA-zone. Bij Bitcoin is dit niet het geval.

Onbetwistbaar

Eens je bitcoins zijn verzonden, is er geen manier om ze terug te krijgen, tenzij de ontvanger ze terugstuurt naar jou. Ze zijn voor altijd weg. Dit geldt natuurlijk ook voor Bitcoins die je ontvangt.

Bitcoin heeft dus veel voordelen om het te gaan gebruiken!

Waar koop en verkoop je bitcoins?

Je kan Bitcoin kopen en verkopen in België en Nederland bij een aantal "brokers", ook wel eens een exchange (wisselkantoor) genoemd. Je kan vaak op verschillende manieren betalen, gaande van Paypal tot Bancontact. Bekijk hier onze lijst van bitcoin brokers waar je zonder zorgen kan starten met investeren in de cryptowereld!